Kara

Karaa pelataan kolmella pallolla pussittomalla pöydällä ja pelin tarkoituksena on tehdä mahdollisimman monta karaa. Kara syntyy kun lyöntipallo osuu kahteen toiseen palloon, eli vastustajan lyöntipalloon ja punaiseen palloon. Karassa on monta eri lajia joista suosituin on Suomessa pääosin kilpailtu kolmen vallin kara. Lisäksi on olemassa myös mm. suora kara, yhden vallin kara, taitokara ja keila. Lisäksi Suomen kilpailutoiminnassa pelataan myös jonkin verran tasoituksellisia kilpailuja.

Lajin kuvaus

Karabiljardin kilpailutoiminta on vielä varsin vähäistä mutta vakiintunutta. Lajilla on oma pieni mutta vankkumaton kannattajakuntansa. Karan rankingkilpailut ovat keskittyneet tällä hetkellä vain pääkaupunkiseudulle.

Karapöytä poikkeaa muista biljardipöydistä siten, ettei siinä ole pusseja lainkaan. Myös karabiljardi vaatii paljon matemaattista hahmottelukykyä kuten luonnollisesti kaikki biljardilajit. Enimmäkseen Suomessa pelattavan kolmen vallin karan ideana onkin saada lyöntipallolla osuma kahteen muuhun palloon kolmen vallin kautta, jolloin onnistuneesta lyönnistä saa pisteen (karan).

Erävoittoon tarvitaan yleensä noin 15-30 pistettä (karaa), riippuen turnauksen formaatista. Semifinaaleissa ja finaalissa pelataan usein suurempiin pistemääriin kuin alkulohkoissa. Kara on luokiteltu monen mielestä kaikista vaikeimmaksi biljardilajiksi sillä kilpailujen olosuhteet muuttuvat nopeasti jopa samankin ottelun aikana ja karaan olosuhdemuutoksilla (lika, kosteus, lämpötila) on muihin lajeihin verrattuna hieman merkittävämpi vaikutus mikä vaatii pelaajilta tehokkaampaa kykyä sopeutua olosuhdemuutoksiin.

Karan säännöt

YHTEISTYÖSSÄ MUKANA

Suomen Biljardikauppa

biljardikauppa.fi

Suomen Biljardiliitto

sbil.fi

Biljardin kilpailunhallintajärjestelmä

biljardi.org

Kiinteistönvälitys Johacon Oy

johacon.fi
Image
Image
Image
Image